Interview: Peter Komen - CEO

Interview: Peter Komen - CEO

Interview: Peter Komen - CEO

Peter+Pi.png

We hebben al heel wat Pi-members mogen ontmoeten, maar we begrijpen dat je ook erg benieuwd bent wie er nou eigenlijk achter het succes van Pi Development zit. De man die Pi Development heeft opgezet en gebouwd… We hebben het natuurlijk over Peter Komen.

Pi Development bestaat alweer 14 jaar. Peter is begonnen met Pi Development vanuit een behoorlijke commerciële werkervaring bij zijn voorgaande werkgevers. Het proeven van de tips & tricks over hoe zaken wel of niet moeten verlopen, heeft hem doen besluiten zelf een bedrijf op te zetten. Voornamelijk de speerpunten om een kwalitatief goed technisch bureau op te zetten, een no-nonsense bedrijf met heldere communicatie, was zijn drijfveer voor de Pi-identiteit. Het gebrek aan een sec technische achtergrond vormde geen enkele belemmering omdat Peter goed oog had voor technische toppers. Zijn pragmatische werkwijze in combinatie met hun technische kennis bleek een schot in de roos voor de start van Pi Development.

Dat Peter een voorkeur voor commercie had, bleek al van kinds af aan. De commerciële kijk, het uitdagende spel maar ook een beetje competitie met de bijbehorende spanning liggen Peter gewoon heel goed. Wij, als medewerkers, kunnen dat na de Pi-teamdag zeker beamen. Bloedfanatiek racete hij heel Apeldoorn door om als eerste bij het gewenste eindpunt te komen. De winst van de eerste plek ging naar anderen, maar de winst van het eerste biertje, die was voor Peter! Combineren van zijn passie voor commercie met het runnen van een bedrijf is soms lastig: “De waan van de dag bepaalt toch regelmatig je agenda.” Een strakke planning maakt hij wel, maar de ‘spontane’ aandacht voor zijn mensen gaat toch altijd voor. Sinds begin 2020 werkt Jeroen Kuiper voor de commerciële uitbreiding van Pi Development. Dit zorgt voor rust en ruimte. “Aandacht voor onze relaties in zowel het voor als na-traject is enorm belangrijk, hier moeten relaties op kunnen bouwen bij ons.”

De  betrokkenheid, die relaties moeten voelen, hoopt Peter ook zeker in zijn team voort te zetten. Als directeur van een bedrijf is het altijd lastig om ‘one-of-the-guys’ te zijn. Peter ervaart dit, maar ziet het niet als een obstakel. Vanuit werken voor een werkgever naar een eigen bedrijf bezitten, was wel even anders: “Je ziet jezelf nog als ‘collega’. Dat mensen je toch zien als de directeur maakt
het in het begin wel raar.” Bij Pi Development heerst zo’n professionele instelling dat iedereen goed en
relaxed samenwerkt, dat geeft Peter rust.

Hoe fijn alles nu ook gaat, Peter kijkt gelukkig ook naar de toekomst. Over 10 jaar ziet hij zich zeker nog betrokken bij Pi Development maar meer op de achtergrond. Pi Pel is dan uitgebreid, Pi Development heeft dan een stabiele grens van +/- 25 medewerkers en Peter staat dan een paar keer per week op de golfbaan wat hem betreft. Ondanks dat Peter een echte sfeermaker in ons team is, gunnen we hem zeker zijn genietmomentjes!

Als je kijkt naar de toekomst, is het aanlokkelijk om ook even terug te kijken naar het verleden. We zijn benieuwd of er zaken zijn die hij anders zou als hij een nieuwe kans zou krijgen. Er valt een vrij lange stilte. “Eerder focus leggen op een doelgroep, komt in mij naar boven.” Sinds 2020 bekent Pi Development kleur. Er is gekozen voor een drietal dedicated pijlers: Pi-Power, Pi-Move en Pi-Care. De vierde pijler is Pi-Create en bestaat uit alles van de afgelopen 14 jaar dat buiten de ander genoemde segmenten valt. “We zijn zo trots op alle mooie projecten en alle bijbehorende kennis dat we deze pijler zeker het benoemen waard vinden, maar net op een andere manier…”

“Op dit moment zijn we met een geweldig project bezig in onze pijler Move. Dit project geeft een extra trots gevoel omdat dit traject ons gegund is, mede door onze 14-jarige inzet en opbouw van onze kennis in dit segment.” Toch benadrukt Peter dat eigenlijk elk project bijzonder en mooi is. “Juist omdat je een stuk vertrouwen krijgt van de relatie, daar doe je het voor.”

De pijlers vormen een nieuwe werkwijze bij Pi Development. De keuze voor de pijlers was snel gemaakt. Voornamelijk Pi-Move heeft toch stiekem een klein streepje voor bij Peter. De reden hiervoor is de zichtbaarheid van deze pijler. “Als je een fiets, step, motor of e-bike voorbij ziet komen, waar je zelf aan hebt gewerkt, is dat wel iets om enorm trots op te zijn.” De visibility van deze pijler geeft het hele team van Pi Development een enorme kick. De Care sector daarentegen,  benadrukt Peter, is ook zeer waardevol vanwege de impact die je met elkaar kunt creëren. Pi-Power mag niet achterblijven en heeft voornamelijk behoefte aan langdurige, innovatieve en grootschalige projecten. Dit maakt de uitdaging daar weer heel groot voor Pi Development.

De impact van Corona op het team is zichtbaar en voelbaar, wat betreft Peter, maar zeker niet op een nadelige wijze. Thuiswerken was voorheen niet geïmplementeerd bij Pi Development en heeft door corona een steuntje in de rug gehad. Dit zorgt dat sommigen medewerkers meer rust/ruimte ervaren en een mooie bijbehorende focus. “Als Corona weer uit de wereld is, gaan we niet ‘back to normal’. Per medewerker bekijken we welke situatie het best past bij zijn/haar werkwijze en hoe het te combineren is met de projecten waar eenieder aan werkt… Mooi om zo te bekijken hoe je er samen het beste uithaalt.”

Uiteraard zijn we ook bij Peter heel benieuwd naar een quote waar hij naar leeft of graag aan de volgers wil meegeven. Ook in dit antwoord knalt de pragmatische houding van Peter er weer 100%  uit… Zijn antwoord is heel concreet: “Gewoon doen! Veel nadenken, twijfelen en in een passieve houding blijven, werkt totaal niet. Twijfel je over iets?! Gewoon doen!”

In dat kader sluiten we af met veel dank van het hele team voor het vertrouwen dat je ons geeft om te bouwen, te creëren en te groeien als personen en als team. Waarschijnlijk zal Peter bij het nakijken van deze laatste zin heel bescheiden zijn en opmerken dat dit er wel uit kan, maar in jouw eigen woorden: We gaan het gewoon doen!